EnToen.Nu: Tweede Wereldoorlog

  • Op deze zeer betrouwbare bron vind je veel informatie over de Tweede Wereldoorlog. Ook kun je hier heel veel filmpjes vinden die erg interessant zijn.

EnToen.Nu: Anne Frank

  • Een speciale pagina over Anne Frank. Ook hier staan veel betrouwbare filmpjes op. Erg interessant!

Kamp Vught

  • Op de website van Nationaal Monument Kamp Vught lees je informatie over Kamp Vught. Er wordt beschreven hoeveel mensen in het kamp gevangen zaten, hoeveel mensen het kamp niet overleefd hebben en nog veel meer informatie.

Hoe het was in Kamp Vught

  • Op deze pagina worden allerlei vragen beantwoord, zoals ‘Wat is een concentratiekamp?’ en ‘Wat deden gevangenen heel de dag in een concentratiekamp?’.

Anne Frank

  • Hier staat in het kort het leven van Anne Frank beschreven. Van hoe ze geboren is in Duitsland tot haar dagboek.

Anne Frank, Hitler, de bezetting en nog veel meer.

  • Op deze website vind je heel veel informatie over belangrijke onderwerpen van de tweede wereldoorlog.

Beeldbank Tweede Wereldoorlog

  • Door een zoekterm in te voeren krijg je allerlei afbeeldingen te zien uit de periode van de Tweede Wereldoorlog die met dat onderwerp te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s zien van beschadigingen in Tilburg en zelfs een neerstortend vliegtuig bij Udenhout.

Instagram: Aart Tilburg

  • De Instagram pagina van Aart uit Tilbufg. Hier vind je door middel van korte filmpjes informatie over het leven in Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een YouTube kanaal met veel van deze filmpjes.

Het Achterhuis online

  • Via deze site kun je virtueel door het Achterhuis (waar Anne Frank ondergedoken heeft gezeten) lopen. Hierbij vertellen ze ook nog veel informatie. Hiervoor klik je op deze pagina op ‘Ga meteen naar binnen’. Verder vind je hier een aantal filmpjes over waarom mensen gingen onderduiken en hoe het afgelopen is met de familie Frank.

EnToen.Nu: Indonesië

  • Hier vind je veel informatie over Indonesië: over wat er allemaal tijdens de oorlog is gebeurd en hoe er na de Tweede Wereldoorlog opnieuw een oorlog ontstond.
Deze moeilijke video legt uit hoe de Eerste Wereldoorlog is ontstaan en is verlopen. Je ziet beelden van hoe ze toen oorlog voerden.

In dit moeilijke filmpje wordt uitgelegd hoe Hitler aan de macht is gekomen: hoe hij gebruik heeft gemaakt van de werkloosheid in Duitsland, propaganda en wat de Eerste Wereldoorlog met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft.

 

Zijn naam wordt nu nog met afschuw uitgesproken. Hitler joeg miljoenen onschuldige mensen in de dood. Hij veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog. Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren? Hoe kwam Hitler aan de macht?

 

In deze video van 2 minuten wordt uitgelegd hoe het met Nederland ging vlak voor de Tweede Wereldoorlog en waarom de politieke partij ‘NSB’ zo groot is geworden.

 

Dit is de eerste aflevering van ’13 in de oorlog’. In 20 minuten wordt uitgelegd hoe de Tweede Wereldoorlog is begonnen, hoe Nederland zich voorbereidde op de komst van het Duitse leger, waarom Duitsland graag Rotterdam veroverde en hoe Rotterdam weer opgebouwd is na het verschrikkelijke bombardement.

 

In deze korte video wordt uitgelegd hoe de Tweede Wereldoorlog is begonnen, hoe het kwam dat Duitsland zo snel zo veel andere landen kon veroveren en hoe Nederland zich voorbereide op de komst van de Duitsers. Zo goed en zo slecht als dat ging..

 

Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Het Nederlandse leger vecht uit alle macht terug, maar na een paar dagen is Rotterdam verwoest en geeft Nederland zich over.

 

Duitsland maakt korte metten met de Nederlandse tegenstand. De Duitsers bombarderen Rotterdam en eisen dat Nederland zich overgeeft, anders zullen ze nog meer steden vernielen. Nederland heeft geen keus. Vanaf 14 mei 1940 is Duitsland de baas in ons land.

 

Aflevering 2 van ’13 in de oorlog’. Deze aflevering gaat over hoe de mensen leefden net na de bezetting door de Duitsers: schoolreisjes, verduistering, enzovoort.

 

Aflevering 3 van ’13 in de oorlog’. In deze uitzending wordt uitgelegd hoe Nederland er aan toe was voor de Tweede Oorlog, wie er allemaal in de NSB geloofden, hoe erg de NSB op de Nazi-partij leek en wat NSB’ers allemaal in opdracht van Nazi Duitsland hebben gedaan. Ook laten ze zien hoe het einde van de oorlog voor NSB’ers was.

 

Joodse en niet-joodse Nederlanders leven prima met elkaar samen. Tot Adolf Hitler zegt dat alle ellende in Europa de schuld is van de joden. Joden worden steeds meer buitengesloten.

 

In deze aflevering van ‘Vroeger & zo’ wordt er uitgelegd hoe mensen ‘verzet pleegden’ en hoe gevaarlijk dat was. Je wist namelijk niet wie je wel of niet kon vertrouwen..
In dit filmpje van het Klokhuis wordt uitgelegd hoe Anne Frank leefde en wat ze meemaakte in de oorlog.

 

De 6e aflevering van 13 in de oorlog. In dit filmpje zie je hoe het leven van Joden eruit zag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

In deze aflevering van ’13 in de oorlog’ zie je hoe er vanaf 1942 met Joden wordt omgegaan. Eerst worden ze in werkkampen in Nederland gestopt, waarna er duizenden naar concentratiekampen worden vervoerd. Heel erg veel mensen overleven dit niet. Je ziet hoe de Joden, zigeuners, homo’s en verzetsstrijders vervoerd werden, hoe ze daar in grote groepen vermoord werden.

 

In dit filmpje zie je dat de Amerikanen en Engelsen het Franse land bereiken, ook wel D-day genoemd. Dit was de opmars van de geallieerden en de start van de bevrijding. Ook gaat er een stuk over operatie ‘Market Garden’, een grote actie om Nederland zo snel mogelijk te bevrijden.

 

De 12e aflevering van 13 in de oorlog. Nederland is bevrijd, maar nog niet iedereen is het daar mee eens.

 

De laatste aflevering van ’13 in de oorlog’. Nederland is bevrijd en viert feest. Er wordt steeds meer duidelijk wat de oorlog allemaal heeft aangericht. Het land licht in puin en moet opnieuw worden opgebouwd.

 

Nederland is dan wel bevrijd, maar de Tweede Wereldoorlog eist ook na 5 mei 1945 nog slachtoffers. Dagelijks vallen er doden door Duitse landmijnen. In dit filmpje zie je ook hoe erg alles kapot is door de oorlog.

 

De oorlog is voorbij, maar het dagelijks leven is nog verre van normaal. Na de bevrijding wordt duidelijk dat Nederland is leeggeplunderd. Fabrieken zijn kapot, bruggen liggen in het water en duizenden gezinnen hebben geen woning meer. Verschillende mensen vertellen hoe ze met doorzettingsvermogen, vindingrijkheid en alleen maar vooruitkijken de boel uiteindelijk weer draaiende krijgen.
Hoe verliep de Tweede Wereldoorlog in Azië? Wat is de link tussen Indonesië en Nederland? En wat is er allemaal in Indonesië gebeurd?
Hoe zijn Nederland en Indonesië met elkaar verbonden? En hoe raakte Indonesië bij de Tweede Wereldoorlog betrokken?
In deze video wordt uitgelegd hoe de inwoners van Indonesië dachten over de bezetting door Japan. Ook leggen ze uit wat er met de Nederlandse bezetters gebeurde.