M&R filmpjes groep 6

De WIC en slavenhandel

 

Dit is een erg duidelijke aflevering van ‘Vroeger & zo’ en duurt 10 minuten. Je volgt een Afrikaanse broer en zus die gevangen worden genomen, vervoerd worden naar Curacao en verkocht worden aan een blanke boer. Een heel goed filmpje om mee te starten!

 

In deze aflevering van ‘Vroeger & zo’ wordt uitgelegd wat de Gouden Eeuw is, hoe er werd gehandeld in slaven en wat de WIC hiermee te maken heeft. Dit is niet hetzelfde filmpje als hierboven, maar je zult wel veel fragmenten herkennen.

 

Alfevering 1 van ‘De Slavernij Junior’. In dit filmpje gaat een jongetje op zoek naar zijn verleden. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe het er toen aan toe ging, maar je zult wel veel beelden herkennen van andere filmpjes.

 

Aflevering 2 van ‘De Slavernij Junior’. Er wordt uitgelegd welke rol suiker in die tijd heeft gespeeld en hoe ze aan zo veel suiker kwamen. Ook de drie jongens uit aflevering 1 komen weer aan bod.

Klik hier voor een overzicht van meerdere afleveringen in de serie ‘De Slavernij Junior’. Alle afleveringen zijn ongeveer 15-20 minuten lang. De bovenstaande afleveringen zijn waarschijnlijk het interessantste.

 

In dit filmpje van twee minuten wordt er uitgelegd waar de slaven vandaan kwamen en hoe ze behandeld werden.

 

In drie minuten wordt uitgelegd waar veel slaven terecht zijn gekomen, hoe ze behandeld en werden en wat er gebeurde als je probeerde te ontsnappen..

 

In deze aflevering van ‘Vroeger & zo’ krijg je in 15 minuten een goed beeld van het leven op een suikerplantage. Bijvoorbeeld hoe de slaven er voor zorgden dat hun cultuur niet verloren ging.

 

Dit is een kort fragment van ‘Vroeger & zo’ en gaat over het leven van slaven aan bord van een WIC-schip.
De WIC had eerst een monopolie op slavenhandel, maar dat veranderd in het jaar 1730. Toen ging ook de MCC varen..

 

Dit filmpje van 2 minuten gaat over de afschaffing van de slavernij.