Bronnen voor SpaceX

Documenten:

Website’s:

Video’s:

Aarde en ruimte: loskomen van de aardeIn deze video wordt duidelijk uitgelegd wat je nodig hebt om iets de ruimte in te kunnen laten lanceren, hoe raketten werken en de risico’s van mensen de ruimte in lanceren.Aan het eind van deze video komt een stuk geschiedenis aan bod. (15 min)
Interactieve vertelplaat & video
Hier vind je erg veel informatieve en mooie filmpjes over eigenlijk alles wat met het heelal te maken heeft: van de zon tot de snelheid van het licht en van sterrenbeelden tot andere sterrenstelsels.Let op: je moet soms wel even goed zoeken naar alle filmpjes. Klik hiervoor op de witte sterren/ruiten met een zwarte rand.
Ontdek de ruimte: het heelal (aflevering 1)
In deze aflevering van ‘Ontdek de ruimte’ neemt de Nederlandse astronaut André Kuipers je mee op een reis door het heelal. Hij vertelt hierbij over de planeten in ons sterrenstelsel en hun kenmerken, maar ook over de gigantische grootte van het heelal, dat het nog steeds uitdijt en hoe we telescopen gebruiken om nog altijd meer te leren over de ruimte.
Ontdek de ruimte: Mensen in de ruimte (aflevering 2)
In deze tweede aflevering van ‘Ontdek de ruimte’ kom je meer te weten over hoe het is om astronaut te zijn, de eerste man op de maan en het Internationaal Space Station (ISS). Ook zie je beelden van André Kuipers in de ruimte en vertelt hij over leven in de ruimte.Deze aflevering duurt 22 minuten.

Ontdek de ruimte: de zon (aflevering 3)
Wist je dat de zon eigenlijk een gewone ster is? En dat op de zon wel 15.000.000 graden Celcius is! Deze feiten, en meer, leer je allemaal in deze aflevering. Ook vertellen André en Bart over de kracht van de zon en de snelheid van het licht.
Deze aflevering van Het Klokhuis gaat helemaal over de planeet Mars. Hoe is het op Mars nu? En is dat altijd zo geweest? Is er ooit leven geweest op Mars? En zou er ooit weer iets kunnen leven?
In twee minuten wordt uitgelegd waarom we in de zomer meer daglicht hebben dan in de winter.
Clipphanger: hoe reis je door de ruimte?
André Kuipers legt uit hoe wetenschappers supercomputers gebruiken om onderzoek te doen naar hoe sterren bewegen en of ons sterrenstelsel ooit zal gaan botsen met een ander sterrenstelsel.
Hoe ziet de aarde er vanuit het International Space Station uit? En wat kun je vanuit de ruimte allemaal zien?
Onze Aarde is niet de enige planeet met een maan, sterker nog: er zijn planeten met wel meer dan 50 manen! In dit korte filmpje wordt uitgelegd wat een maan is en hoe deze eruit kunnen zien.
In dit korte filmpje wordt uitgelegd wat sterren zijn, of ze dood kunnen gaan en hoe je het beste sterren kunt bekijken.
Hoe groot is het heelal? Door te laten zien hoe ver weg de maan, de zon en andere sterren staan krijg je een beeld van hoe gigantisch groot het heelal is. Ook leer je meer over Andromeda, een ‘buur-sterrenstelsel’.
Wat is de snelheid van het licht? En wat betekent dit? Kun je hierdoor in het verleden kijken?
In deze Clipphanger wordt uitgelegd wat er gebeurde na de oerknal, wat planetesimalen zijn en hoe uiteindelijk planeten ontstaan.
In twee minuten wordt uitgelegd wat kometen zijn en waarom ze zo super interessant zijn om te onderzoeken. Wetenschappers zijn zelfs zo nieuwsgierig naar deze kometen dat ze er soms onbemande ruimtevaartuigen naar toe sturen om informatie te verzamelen.
Wat is het verschil tussen kometen en meteoren?
André Kuipers legt uit wat sterrenbeelden zijn en wat de Orion-nevel is. Deze nevel is een soort ‘kraamkamer’ voor nieuwe sterren!
In twee minuten wordt duidelijk uitgelegd wat de oerknal is en hoe wetenschappers op dit idee zijn gekomen.
In een kort maar pittig filmpje wordt uitgelegd wat de ‘oerknal’ is en hoe deze nep-knal ervoor gezorgd heeft dat er leven kon ontstaan.
Waarom is het zomer’s langer licht?
Wat is licht?
Wat is zwaartekracht?