Hoe Willem II koning van Nederland werd en het geheim van het pissende zwijn.

Instructies:

Handige websites:

Handige boeken:

  • ‘Lang geleden; De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen’ door Arend van Dam & Alex de Wolf.
  • ‘Over vroeger en nu; Verhalen bij de canon’ door Agave Kruijssen, Martine Letterie en Janny van der Molen.
  • ‘Het grote geschiedenis leesboek; de hele geschiedenis als een spannend verhaal’
  • ‘Van toen tot nu; canon van de Nederlandse geschiedenis – Deel 1’
  • ‘Van toen tot nu; canon van de Nederlandse geschiedenis – Deel 2’

Handige video’s:

Dit is een video van het Rijksmuseum over ‘De Nachtwacht’, geschilderd door Rembrandt van Rijn. In ongeveer 7 minuten krijg je informatie over hoe het schilderij gemaakt is, waarom het zo bijzonder is, en hoe de rijke mensen van Amsterdam leefden.
Een video over een symbolisch schilderij dat nu erg beroemd is. In het verhaal achter het schilderij speelt Johan de WItt een grote rol. Ook wordt in dit filmpje nog eens goed uitgelegd waarom de ‘Orangisten’ tegen Johan de Witt streden.
1972 was een rampjaar voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit moeilijke filmpje vat alles nog even samen.
In deze aflevering van het Klokhuis wordt uitgelegd wat de rijkelui met hun geld gedaan hebben tijdens en na de Gouden Eeuw. Tip van de sluier: ze lieten hele grote huizen bouwen buiten de stad.
Veel rijke kooplui wilden de stad ook wel eens ontvluchten, vooral in de zomer. In dit filmpje van 4 minuten zie je hoe dat dan ging.
Na het rampjaar 1672 kwam De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in een crisis terecht. Dit had volgens veel mensen te maken met stadhouder Willem V, maar demonstreren ging toen niet.. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de strijd van de Patriotten en Orangisten ging.
In deze video van ongeveer 5 minuten wordt zeer duidelijk uitgelegd wat patriotten zijn, waarom ze in opstand gekomen zijn en hoe de vrouw van Willem V er voor heeft gezorgd dat er een leger van 20.000 man de Orangsiten kwam helpen.
De Franse Revolutie is belangrijk geweest voor de patriotten in Nederland. De Fransen kwamen namelijk in opstand tegen de ongelijkheid in hun land, iets dat de patriotten in Nederland ook probeerden.
In deze aflevering van ‘Welkom in de IJzeren Eeuw’ komt Lodewijk Napoleon Bonaparte aan het woord, de eerste koning van Nederland. Hij verteld onder andere dat hij koning moest worden van zijn broer, keizer Napoleon I en hoe hij geliefd is geworden bij het Nederlandse volk.
Deze video gaat over de grote verschillen tussen arm en rijk na de Gouden Eeuw. Door allerlei sketches wordt uitgelegd wat de mensen toen belangrijk vonden en waar ze dus hun geld aan uitgaven.
Deze aflevering van Vroeger & zo gaat ook over de patriotten. De burgers komen langzaam maar zeker in opstand tegen de stadhouder. Deze video duurt 15 minuten.