Bronnen ‘Project Earth’

Instructies:

Handige boeken:

 • Het kennisboek; spannende vragen en antwoorden.
  Blz. 208-209. Deze twee bladzijdes gaan over fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en kolen. Olie, aardgas en kolen zijn natuurlijke resten van dieren en planten, en ontstaan na een ontzettend lange tijd.
 • ‘Aardbevingen en vulkanen’ (Insiders serie).
  Heel het boek is erg interessant en belangrijk. Je kunt hierin lezen hoe aardbevingen ontstaan, hoe vulkanen ontstaan, hoe de aarde in elkaar zit, en nog veel meer.
 • ‘Encyclopedie van de Natuur’
  Vanaf bladzijde 162 gaat het over natuurrampen en het beschermen van de natuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn: tsunami’s, het ecosysteem, luchtvervuiling, ontbossing, opwarming van de aarde, enzovoort.
 • ‘Wie wat waar in de wereld, visuele atlas van de aarde’
  Heel dit boek gaat over de aarde/de wereld en is super belangrijk. Wel moet je goed de plaatjes bestuderen en natuurlijk de tekst lezen.
 • ‘De aarde in 30 seconden’
  Gaat onder andere over klimaatverandering, klimaatzone’s, orkanen, tornado’s, vulkanen, aardbevingen, en ook nog olie. Heel dit boekje is belangrijk om te lezen, wel eerst even goed kijken naar de inhoudsopgave welke onderwerpen je het beste kunt lezen.

Handige video’s:

Wat is nou het verschil tussen weer en klimaat? Een korte video met duidelijke uitleg.
Zonder ozonlaag zouden wij niet op aarde kunnen leven. Maar waarom eigenlijk niet? Dat wordt in deze video uitgelegd.
Binnen anderhalve minuut wordt op een grappige manier uitgelegd wat het broeikaseffect is.
In deze video laten ze zien wat het broeikaseffect betekent voor pinguins op de zuidpool.
Ons klimaat verandert, dat is duidelijk. Maar wat is het gevolg voor Nederland? In deze video van 10 minuten wordt dit uitgelegd.
Deze aflevering van ‘Het Klokhuis’ gaat over klimaatsverandering. Je leert wat de ozonlaag is, wat de invloed van CO2 op de temperatuur is en hoe ze onderzoek doen naar het broeikaseffect. De aflevering duurt ongeveer 22 minuten.
Het ziet er misschien een beetje kinderachtig uit, maar het is een erg duidelijk filmpje over het broeikaseffect. Duurt maar anderhalve minuut.
Wat is het gevolg van het broeikaseffect in Nederland? In deze video wordt het uitgelegd?
In deze video van één minuut wordt er uitgelegd wat er met de temperatuur van onze aarde gebeurt als er heel veel bomen worden gekapt (=ontbossing).
Astronaut André Kuipers vergelijkt in deze aflevering van 15 minuten het eiland Groenland (dat vooral uit ijs bestaat) met de gigantische stad New York. Hij onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering: smelten van poolijs, overstromingen, orkanen, en meer.
Deze aflevering van ‘Het Klokhuis’ wordt er van alles uitgelegd over zonne-energie, een vorm van ‘groene energie’.
In nog geen twee minuten worden nieuwe vormen van ‘groene energie’ uitgelegd. Deze vormen worden echter nog niet zo heel veel gebruikt.
In deze korte video wordt uitgelegd hoe zonnepanelen werken en hoeveel geld je daarmee kunt besparen.
In deze video van 5 minuten laten ze zien hoe het er in een kerncentrale aan toe gaat (waar ze ‘schone’ energie maken) en wat er met het radioactieve afval gedaan wordt.
In ongeveer één minuut wordt uitgelegd hoe wind wordt omgezet in energie. Er wordt ook verteld wat een nadeel is van windenergie.
Biomassa, wat is dat? In deze video wordt deze vorm van ‘groene energie’ uitgelegd. Kun na dit filmpje vertellen wat een nadeel is van het verbranden van biomassa?
Na het kijken van deze video weet je hoe na miljoenen jaren aardolie ontstaat onder de grond.
Aardgas is ook een fossiele brandstof. Hoe dat ontstaat leer je door het bekijken van deze video.
Hoe komt aardgas nou uit ons fornuis? Alles wat daarvoor gedaan wordt in deze video uitgelegd.

 

 

 

Handige pagina’s op het internet