Bronnen Gouden Eeuw

Instructies:

Handige documenten:

Handige video’s:

In deze aflevering van het Klokhuis wordt het verhaal verteld van Willem van Oranje: hoe hij opgegroeid is, hoe hij zo belangrijk is geworden en waarom hij ruzie kreeg met Filips II, de koning van Spanje.
In deze video van 5 minuten wordt er uitgelegd wie Willem van Oranje was, waarom Filips II hem dood wilde hebben en hoe hij vermoord is.
Dit is een korte video over de moord op Willem van Oranje in Delft.
In deze video van 3 minuten wordt uitgelegd waarom de VOC is opgericht en wat voor een bijzonder bedrijf de VOC was.
Hoe is de VOC opgericht en waarom? Dat wordt in deze video uitgelegd.
Welkom in de Gouden Eeuw: de VOC. In deze televisieshow kom je door middel van sketches en interviews veel te weten over de VOC.

 

 

In deze video van 4 minuten leer je hoe slim de VOC was met de handel, maar ook hoe gruwelijk ze waren.
In dit filmpje van 5 minuten wordt uitgelegd hoe de ‘Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’ wordt bestuurd. Belangrijk hierbij is de betekenis van de VOC voor Nederland en hoe de machtige mannen elkaar machtig houden.

Belangrijke personen uit de Gouden Eeuw:

Deze aflevering van “Welkom in de Gouden Eeuw” gaat onder andere over Hugo de Groot en Spinoza.
“Welkom in de Gouden Eeuw” gaat dit keer over Michiel de Ruyter, zijn heldhaftige overwinningen maar ook over wat niet gelukt is.
Spinoza is een beroemde filosoof, een van de belangrijkste van Nederland. Een filosoof is een man of vrouw die wijze dingen bedenkt. Spinoza was zo wijs, dat de boeken met zijn idee├źn nu nog gelezen worden.
Dit is een lastig filmpje over Spinoza. Er wordt uitgelegd hoe hij is opgegroeid en hoe hij tot zijn belangrijke gedachtes is gekomen. Maar ook wat voor gevaar dat opleverde…
In deze aflevering van Het Klokhuis wordt uitgelegd wat filosofen doen, waar Spinoza vandaan kwam en wat je wel en niet mocht zeggen. Deze video duurt ongeveer 15 minuten.
In deze ‘Clipphanger’ wordt binnen anderhalve minuut uitgelegd wie Spinoza was en wat hij allemaal gedaan heeft.
Een Clipphanger-filmpje over wie Michiel de Ruyter was en wat hij allemaal gedaan heeft.
Een kort maar krachtig filmpje over Christiaan Huygens.
In deze aflevering van Het Klokhuis wordt uitgelegd waarom Christiaan Huygens zo’n bekende en belangrijke wetenschapper geworden is.
Christiaan Huygens heeft hele belangrijke ontdekkingen gedaan voor onderzoek naar de ruimte. In dit filmpje wordt uitgelegd welke uitvinding hij hiervoor bedacht en gebruikt heeft.
In deze video (5 minuten) wordt het leven van Rembrandt van Rijn verteld.
Waarom is Rembrandt zo beroemd geworden? In dit filmpje wordt uitgelegd wat zijn schilderijen zo bijzonder maakt.
In deze video van een kwartier zul je misschien veel stukjes herkennen van de video hierboven. Ook wordt er aandacht besteed aan het beroemdste schilderij van Rembrandt: de Nachtwacht.
Hugo de Groot staat centraal in deze video. Er wordt uitgelegd waarom hij gevangengezet werd en hoe hij ontsnapt is.